dinsdag 19 september 2017

Het festival is jarig! Coming up: 5e editie op 5-11-'17Een woord van de oprichters om deze feestelijke editie toe te lichten:

Maaike Peters: "Dit festival maakt sinds 5 jaar deel uit van de Utrechtse culturele menukaart. Wij vinden het iedere keer weer een verrijking om als duo samen te kunnen werken met een bevlogen team van musici, kunstenaars en hosts. De gastheren en gastvrouwen stellen hun huizen open voor kunst en cultuur omdat ze hun plek willen delen met muziekliefhebbers, net zoals de salons vroeger tijdens de Schubertiades."

Isabelle van Dooren: "Als luisteraar zit je niet een hele middag op een stoel: je kan je neervleien op een bank, nestelen in een sofa of aan de keukentafel.
Tijdens de middag kan je bovendien je mede-luisteraars leren kennen: daar is tijd voor tijdens de wandeling."

Maaike: "De voorstellingen duren 30 minuten; hierdoor wordt het festival ook toegankelijk voor jongere luisteraars. Ik zie deze middag als een 'Gesamtkunstwerk': er is niet alleen muziek maar ook kunst aan de muur en er zijn culinaire verrassingen. 

Isabelle: "Het publiek krijgt de kans om de musici van heel dichtbij mee te maken, en als team verwelkomen we mensen uit binnen-en buitenland. Deze keer is het onze vijfde verjaardag en we maken er een feestje van. Iedereen is uitgenodigd! "

Locatie 1

Maaike Peters (cello)  en Isabelle van Dooren (piano) spelen tijdens deze editie de cello-sonate van Dmitri Shostakovich.
De schilderijen van Neeltje Verhagen vormen daarbij een dialoog met het stuk; zij maakte verschillende eigen werken die aansluiten bij de muziek. Zie voor meer informatie: www.neeltjeverhagen.nl
Locatie 2
In het gebouw De Schierstins in Veenwouden werd in 2000  een Theun de Vrieskeamer ingericht, een kamer voor een permanente tentoonstelling over de in Veenwouden geboren schrijver Theun de Vries. 

Deze friese schrijver  was ook een muziekfanaat, hij schreef romans over Puccini, Josquin de Pres, gedichten over Bach, Mozart Scarlatti.

Theo Laceulle kent zijn werk als geen andere. Hij leest gedichten en proza die muziek oproepen en Mirsa Adami (piano) speelt werken van Scarlatti, Mozart, Bach, Debussy, Albeniz.Locatie 3

Persephone en Petr, sopraan en pianist, spelen muziek van o.a. De Falla, Schumann, Ravel,  Gluck en Pergolesi. De twee muzikanten hebben de laatste 10 jaar regelmatig met elkaar opgetreden en hun muzikale gemeenschappelijke taal en intenties zijn duidelijk met elkaar verbonden.  Er is wel één verschil; Persephone schrijft graag en Petr schrijft niet maar dat heeft niets te maken met het concert dat u gaat luisteren en wel met wat u net heeft gelezen.

 Persephone Abbott, sopraan, volgde tijdens haar jeugd acteerlessen. Ze begon haar zangopleiding aan het Oberlin Conservatory of Music in Ohio en vervolgde haar opleiding in Frankrijk, bij Suzanne Sarocca en Mady Mesplé.  
Ze studeerde af aan het conservatorium van Utrecht, waar ze les volgde bij Udo Reinemann en Thom Bollen. De laatste jaren is ze gecoacht door Kisten Schötteldreier, Kelvin Grout, Pierre Mak, David Bollen, Christian Papis en Maarten Hillenius.

Persephone maakt deel uit van het Duo Annemarie & Persephone en de Trio Dice. Zij is ook een van de oprichters van Ensemble Postiljon: een ensemble gespecialiseerd in korte - één uur durende - komische opera’s. 


Petr Karlíček debuteerde als pianist op tienjarige leeftijd met het Symfonieorkest van zijn geboortestad Mariánské Lázně in Tsjechië. 
Hij studeerde aan het conservatorium van Pilsen en aan de Muziekacademie in Praag, en vervolgde zijn studies aan de Hochschule für Musik in München bij Gerhard Oppitz en aan het Utrechts Conservatorium bij Kyoko Hashimoto en Alan Weiss. 
In juni 2000 behaalde hij in Utrecht het diploma Uitvoerend Musicus (Tweede Fase) met de hoogste onderscheiding. 
Petr brengt regelmatig uitvoeringen met orkesten ten gehore, geeft vaak pianorecitals en werkt samen met verschillende kamermuziekensembles. Met zijn broer - cellist Josef - vormt hij het Karlíček Duo, dat optreedt in Japan, Duitsland en Nederland. 


Muzikale verrassingen in het levendige hart van Utrecht

In het gezelschap van een gids wandelt u door het centrum van Utrecht richting o.a. een herenhuis aan de Nieuwegracht en een concertkamer aan de Weerdsingel.
Elke plek herbergt een eigen muzikale voorstelling en op iedere locatie wordt u ontvangen met een hapje en een drankje.
De maximale loopafstand tussen de locaties is vijftien minuten.

Begin: 13:00 onder de Dom, vertrek: 13:30.
Duur: elk concert duurt zo'n 30-40 minuten
Eindtijd: +/- 17:00
Entrée: volwassene € 18,00, jongeren onder de 18 jaar: € 13,00, inclusief hapjes en drankjes.
Gezinskorting: 2 ouders + 2 kinderen: € 7,50 korting.

Kaartverkoop

Dit festival is uitverkocht. U bent volgend jaar weer van harte welkom.

Programma
Een sonate van Shostakovich,
liederen van o.a. Schumann, Ravel en Pergolesi,
gedichten van Theun de Vries  en pianowerken van o.a. Scarlatti, Mozart, Bach en Albeniz.

Ensembles
Maaike Peters (cello), Isabelle van Dooren (piano) en Neeltje Verhagen (schilderijen)
Mirsa Adami (piano) en Theo Laceulle (verteller)
Persephone Abbott (sopraan) en Petr Karlíček (piano)

Met speciale dank aan:
Tanja Malessy, Hans Schotel, Aline de Haan en Peter Hustinx